Wat te doen bij luizen

Luizen?
Luizen zijn witachtige insecten van twee tot vier millimeter groot. Luizen kruipen langzaam rond over de hoofdhuid en de haarwortels. Dat veroorzaakt jeuk. Als u goed kijkt kunt u ze vinden. Ze kunnen niet springen. Luizen leggen neten (eitjes) die ze vastplakken aan de haren, vlak bij de huid. De neten komen na één week uit. Luizen voelen zich het prettigst op een warme, behaarde huid. Op andere plaatsen gaan ze snel dood. De neten hoeven niet per se op het lichaam te zitten om lang in leven te blijven; die kunnen beter tegen de kou.

Hoe kom je eraan?
Mensen kunnen hoofdluizen aan anderen doorgeven als hun hoofden elkaar raken. De luis kruipt dan van het ene hoofd over naar het haar van de ander. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich gemakkelijk onder kinderen. Luizen kunt u nooit helemaal voorkomen. Met hygiëne heeft het niets te maken!

Hoe ontdek ik hoofdluis bij mijn kind?
Hoe eerder u luizen of eitjes (neten) ontdekt, hoe sneller u de luizen kunt bestrijden. Kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten. Controleer regelmatig (liefst een keer per week!) tussen de haren: vooral op jeukende plekken, achter de oren, onder de pony en in de nek. Hoofdluizen kunt u zien bewegen. Of u ziet grijswitte puntjes (neten) die aan het haar vast zitten. Controleer het haar met een fijntandige kam (stof- of luizenkam). Kam vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Doe dit boven een wit papier of een witte wasbak. Luizen die bij het kammen in de bak of op het papier vallen, ziet u als kleine grijze of bruine spikkels bewegen. Als u alleen kijkt, zónder te kammen, dan kunt u luizen missen.

Wat moet ik doen als ik hoofdluis ontdek?
• Als u luizen of neten bij uw kind ontdekt, controleer dan het hele gezin. Behandel alleen de gezinsleden die luizen hebben.
• Meld het op school en/of op het kinderdagverblijf/BSO. Dan kunnen andere ouders hun kind op luizen controleren en zo nodig behandelen. De kans dat uw kind opnieuw luizen krijgt, is dan kleiner.
• Als u luizen of neten in het haar ontdekt, moet u al het haar zorgvuldig uitkammen met de luizenkam. Vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Daarmee verwijdert u de luizen. De kans dat u anderen besmet is dan al sterk verminderd. De kam kunt u kopen bij de drogist of apotheek.
• Omdat achtergebleven neten later kunnen uitkomen, moet u het kammen 2 weken lang elke dag herhalen.
• Kam het haar als het nat is. Met crèmespoeling glijdt de kam gemakkelijker door het haar. Ook wordt hier hierdoor voor de luis onmogelijk om snel weg te lopen van de kam. En de neten blijven eerder in het schuim hangen waardoor er meer uitgekamd worden.
• Na elke behandeling leg je de kam in een schaaltje dat gevuld is met een ontsmettingsmiddel zoals, alcohol, bleekwater of azijn.
• Het is niet nodig om het hele huis van onder tot boven te reinigen, ook is het niet nodig om direct alle kleding en beddengoed te wassen. Luizen verlaten de haardos niet graag en eenmaal los van de gastheer/gastvrouw is de luis ten dode opgegeven.
• Kammen is het allerbelangrijkste in de bestrijding van luizen.

Luizenweetjes:
• Niet iedereen heeft last van jeuk.
• Een luis leeft maximum twee dagen zonder bloed.
• Een neet kan tien dagen leven zonder gastheer/gastvrouw.
• Dode neten moeten niet meer behandeld en verwijderd worden, want na enige tijd verdwijnen ze vanzelf.
• Een dode neet zit een centimeter verwijderd van de hoofdhuid.
• Tijdens het zwemmen of het wassen van de haren blijven luizen lekker zitten.
• Luizen houden niet van sommige geurtjes waardoor ze het hoofd vlug zullen overslaan en op een ander zullen gaan wonen.
• Het wordt voor luizen iets moeilijker om over te lopen wanneer lange haren vastgebonden of ingevlochten zijn.
• Er wordt weleens gezegd dat de haren afwerken met een gel, wax, haarspray luizen op een afstand houdt. De haren spoelen met een scheutje azijn zou tevens doeltreffend zijn om luizen te vermijden.
Of dit echt werkt is niet wetenschappelijk bewezen.